Thursday, September 15, 2016

Περί αντιπροσώπων σωματείων

Ο ορισμός αντιπροσώπου σωματείου, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό της ομοσπονδίας μας, πρέπει να συνοδεύεται με έγγραφη βεβαίωση του σωματείου ότι  είναι μέλος του σωματείου με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ( άρθρο 6 παρ. 2 του καταστατικού ), δηλαδή είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών του σωματείου τουλάχιστον ένα χρόνο από την ημερομηνία του ορισμού του και ταμειακώς τακτοποιημένος.  Ο αντιπρόσωπος  δεν επιτρέπεται  να αντιπροσωπεύει περισσότερο από ένα σωματεία ( άρθρο 6 παρ. 4 του καταστατικού ). 

Εν ολίγοις, ο ορισμός αντιπροσώπου δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα τυπικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας που μπορεί να παραβλεφθεί γιατί η τήρηση των κανόνων διασφαλίζει την δημοκρατική αντιπροσώπευση των σωματείων και συνεπώς το δημοκρατικό αποτέλεσμα. Εάν οι αντιπρόσωποι δεν είναι πραγματικοί αντιπρόσωποι των σωματείων και ουδεμία σχέση  έχουν με το σωματείο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς  ότι  όχι μόνο  το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο  αλλά και ότι πρόκειται για μία ντροπή για την σύγχρονη σκακιστική κοινότητα, που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από παραταξιακές σκοπιμότητες, δολοπλοκίες και μικροσυμφέροντα και να αναπτύξει το σκάκι σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς, εάν ένα σωματείο έχει βεβαιώσει εγγράφως παράνομο αντιπρόσωπο έχει όχι μόνο ηθικές αλλά και νομικές ευθύνες . Αν πάλι το ΔΣ της ΕΣΟ δεν έχει  ελέγξει τις έγγραφες βεβαιώσεις των σωματείων, ενώ έχει αναρτήσει τον κατάλογο, τότε οι ευθύνες είναι τεράστιες και βαρύνουν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε  τα σωματεία που δεν έχουν ορίσει νόμιμους αντιπροσώπους  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και  άμεσα να τους ορίσουν . Καλούμε τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ να επανελέγξουν τις έγγραφες  βεβαιώσεις των σωματείων για τον ορισμό των αντιπροσώπων. 

0 comments:

Post a Comment